Søg

Print side

Rundrejse i Afrika – for børn og forældre i butikken

Derfor har Coop fokus på Afrika
Afrika er et rigt og ressource stærkt kontinent men samtidig den del af verden, som har størst behov for udvikling. Vi i Coop ønsker at bidrage til at skabe en positiv udvikling i Afrika. Derfor har vi startet vores afrikanske vareserie Savannah, som er en lang række varer, som stammer fra Afrika syd for Sahara. Vi tror på, at vi gennem handel med Afrika kan medvirke til at skabe gode vilkår for afrikanere på tværs af det afrikanske kontinent. Det er det vi i Coop kalder bæredygtig handel. 
Læs mere om Coops arbejde i Afrika 

Invitér børn og deres forældre eller bedsteforældre ind i butikken til en rejse rundt i Afrika. Barnet får et quizkort i hånden og skal så ”flyve” rundt i butikken for at finde svarene. Svarene findes på informationsskilte rundt ved de forskellige Savannah-varer i butikken. 

Rundrejsen har fokus på Savannah-varer og på Coops mærksag etisk handel.

Der er tre elementer i skattejagten:

 1. Et quizkort til hver deltager
 2. Produktskilte med info om de forskellige Savannah varer, hvor svarene findes
 3. Skatten/præmien

Målgruppe:
Skattejagten rundt i butikken er for aldersgruppen 9-12 årige – eller mindre børn sammen med deres forældre eller bedsteforældre..

Sådan gør du!

Forberedelse:

 • Opbyg en stand hvorfra I kan invitere børnene til at deltage. Måske kan I udstille præmierne eller udstille nogle af butikkens Savannah-varer. Butikken kan også bestille Savannah-opskriftsfoldere hjem, som kan uddeles til de voksne (Folderne er i kolli a 100 stk. og kan bestilles på dessinnr. 155693 fra uge 36 2013). I kan også opsætte en computer/iPad, hvor folk kan læse mere Savannah-produkterne på www.handelmedafrika.dk
 • Savannah flag, balloner, blyanter kan bestilles i Forums webshop 
 • Print produktskilte og placér skiltene ved de forskellige Savannah-varer rundt omkring i butikken. 

  Download produktskilte  

Produktskiltene indeholder:

- Introskilt om Savannah

- Grøntsager: Sukkerærter og bønner

- Chokolade

- Oksekød

- Kaffe

- Vanilje

- Yoghurt

- Vindruer

- Te

- Roser

Har I ikke alle varerne i butikken, kan I sætte de resterende produktskilte i nærheden af andre varer i samme kategori, eller ved udstillingen hvor I uddeler quizkortene.

 • Print et spørgsskema til hvert barn.

Download spørgeskema

 • I kan evt. tegne og kopiere et kort over butikken med markering af de forskellige produkters placering eller sætte pile på gulvet rundt i butikken, der kan hjælpe med at vise vej til de forskellige Savannah-varer. Eller I kan lade børnene selv finde dem.
 • Beslut hvilken præmie der er på højkant. Det kan enten være til den enkelte deltager og/eller til en udtrukken vinder ved ugens udgang. Præmie skal sponsoreres af butikken. Måske kan præmien være et Savannah produkt.

Lad rejsen begynde:

 • Giv hvert barn et spørgeskema med spørgsmål og en kuglepen og fortæl dem, at de skal på en rejse rundt i Afrika. I kan evt. være udklædt som stewardesse/steward og bede dem spænde sikkerhedsbæltet, før de rejser af sted. 
 • Nu skal barnet ud og finde de forskellige varer og læse sig frem til svarene på spørgsmålene. Hvis I har lavet et kort eller sat pile på gulvet, kan det hjælpe barnet med at finde vej til alle varer.
 • Når der er fundet svar på alle spørgsmål, vender barnet tilbage til udgangspunktet. En hjælper tjekker svarene og giver præmien eller der skrives navn og kontakt på kortet, og vinderen får besked, når ugen er omme. 

Budskabet er, at udvikling kan skabes gennem handel, og at Coop i den forbindelse har fokus på Afrika. Coop styrker udviklingen blandt udvalgte afrikanske producenter gennem Coops Afrikapulje, og Coop sørger med serien Savannah for at give de afrikanske varer plads på hylderne i din lokale butik. Kunderne kan derfor støtte Afrika og gøre en forskel ved at købe varerne i dagligdagen.

Husk!

 • Inviter pressen – der er gode billeder i aktiviteter for børn.
 • Server evt. kaffe eller andre Savannah smagsprøver til de voksne.
 • Tag foto af børnene på deres rejse og upload dem på butikkens Facebook-side og/eller print og hæng dem op i butikken.
 • Husk også at fortælle om aktiviteten til jeres årsmøde/generalforsamling.

Tips! 

 • Læs om Savannah varerne på www.handelmedafrika.dk
 • I kan ”peppe” rejsetemaet endnu mere op ved at klæde jer ud som stewardesser/stewarder, tage en flyverkasket, kuffert, rejsetasker el. lign med som indikerer at børnene skal på en rejse.  
 • Det er vigtigt, at aktiviteten koordineres med butikschefen.
 • Fra slutningen af september 2013 vil du kunne bestille en opdateret folder om mærkesagen etisk handel på Forums webshop 

Læs mere og sæt dig ind i mærkesagen

Planlægning:
I de uger, hvor I har aftalt at støtte op om butikkens ansvarlighedskampagner, kan I med fordel følge denne tidsplan:

 • 4 – 5 uger før kampagneugen får du som medlemsvalgt informationer om kampagneugen i Forums nyhedsbrev, og butikschefen får tilsendt en mail fra Coop, som beskriver kampagnens indhold i detaljer. Du får desuden oplysninger om, hvilke materialer Coop udarbejder til medlemsbutikkerne 
 • Hvis butiksrådet eller bestyrelsen har en aftale med butikslederen om at lave en aktivitet, fremsender han/hun mailen fra Coop til formanden (eller et andet medlem af butiksrådet/bestyrelsen, hvis dette på forhånd er aftalt) . Sker dette ikke, vil vi anbefale, at du rykker for informationerne.
 • 3 uger før kampagneugen mødes butikschefen med butiksrådet eller bestyrelsen for at lave de nødvendige aftaler for, hvem der har ansvaret for hvad (eksempelvis bestilling af vareprøver) før og under kampagneugen.
 • 1 uge før kampagneugen checker den ansvarlige medlemsvalgte op på, at alle aftaler er på plads.
 • Skulle butiksrådet eller bestyrelsen have modtaget en bevilling fra Coops aktivitetspulje til gennemførelse af en aktivitet, indsendes senest to uger efter kampagneugen en afrapportering til Foreningssekretariatet. Nærmere instrukser bliver sendt i en mail sammen med bevillingsskrivelsen, som I får fra Coop.

Læs mere om årshjulet