Søg

Print side

Coop opfordrer politikere til skrappere tobakslovgivning

Hver dag starter 40 unge med at ryge. Derfor opfordrer Coop, med Irma i front, nu politikerne til at ændre rammebetingelserne for salg af tobak, så tobaksvarer fremover ikke længere må udstilles synligt i butikkerne. Et tiltag som nu forsøgsvis afprøves i Irma i Industriens Hus som et led i kampagnen Røgfri Fremtid.

Initiativet blev iværksat den 31. maj kl. 10 med en debat om Coops initiativ og en fremtid uden synlige tobaksvarer ved kassen. Forsøget er et element i Coops sundhedsstrategi, der blev lanceret i januar måned i år.

Coop er en del af initiativet Røgfri Fremtid, hvor målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030.

I samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Røgfri Fremtid vil Irma i Industriens Hus fra onsdag d. 31. maj og tre dage frem køre en forsøgsordning, hvor tobaksvarer gemmes væk ved kassen. Et såkaldt Dark Market. 

Forskning viser, at når tobak ikke længere er synlig, kan det være med til at færre unge begynder at ryge, hvilket har inspireret til netop dette initiativ. Formålet med forsøget er at rejse en politisk debat for at ændre de lovgivningsbestemte rammebetingelser for salg af tobak i hele detailhandlen.

”Knap 80 pct. af danskerne mener, at børn og unge ikke skal begynde at ryge. I Irma vil vi gerne gå forrest og vise politikerne, hvordan et Dark Market kan være medvirkende til, at færre unge ryger frem mod 2030. Vi ved, at eksponering af tobak frister til salg. Vores opfordring til politikerne er derfor at ændre rammebetingelserne for salg af tobak, og vi håber at eksperimentet kan rejse debatten og på sigt få færre børn og unge til at begynde at ryge.” udtaler Søren Steffensen, Kædedirektør i Irma. 

Signe Frese, som er CSR-chef i Coop, supplerer:

”Mens en samlet detailhandel skal blive meget bedre til at overholde aldersgrænserne for salg af tobak, og bruge tiden fremadrettet på konsekvent at håndhæve 18-års grænsen, så bør politikerne være visionære nok til at diskutere ændrede rammebetingelser for salg af tobak, som for alvor kan gøre en forskel for folkesundheden på dette område”. 

Niels Them, politisk chef fra Kræftens Bekæmpelse siger:

"Det drejer sig om liv og død. Politikere skal ikke regulere mere end nødvendigt, men når 1 ud af 10 af vores børn kan se frem til at dø af tobak, så må politikerne reagere. Når en rullepølse indeholder farlige stoffer, bliver den trukket tilbage. Varer, der er langt mindre farlige end tobak er forbudte, mens cigaretter ligger fremme ved kassen sidenom side med Gajol og Ritter Sport. Med den placering er det ikke underligt, at 40 børn og unge hver dag begynder at ryge.”

 

Pressemeddelelse udsendt af Coop Danmark 31. maj 2017.