Søg

Print side

Fælles indsats for at stoppe tobakssalg til mindreårige

Coop vil salg af tobak til mindreårige til livs. Få fem anbefalinger til, hvordan I kan hjælpe som bestyrelse.

Efter afsløringer af ulovligt salg af tobak til mindreårige, griber Coop nu til drastiske virkemidler: Danmarks største detailvirksomhed bruger konsulentvirksomheden Shoptimizer til at undersøge mindreåriges køb af tobak.

Shoptimizer har en gruppe 15-17 årige ’mystery-shoppers, der de næste 4 uger vil forsøge at købe smøger i koncernens mange butikker. Coop er en del af initiativet Røgfri Fremtid, hvor målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Dialog om aldersgrænser
Formålet med tiltaget er, at Coop kan starte en dialog med butikker og branche om, hvordan vi kan blive bedre til at håndhæve de lovfastsatte aldersgrænser. 

“Det initiativ, vi tager nu, er et element i en række af tiltag, vi tager for at håndhæve aldersgrænserne,” siger CSR-direktør i Coop Signe Frese til blandt andre Radio 24-Syv, Ritzau, Berlingske, BT og en række øvrige medier.

Læs mere: Coop ansætter unge agenter for at stoppe cigaretsalg

Sådan kan jeres bestyrelse hjælpe

Lokale bestyrelser i butikker og brugsforeninger over hele landet kan også nemt bidrage til at stoppe det ulovlige salg, opfordrer CSR-chef Signe Frese og kommer med fem konkrete anbefalinger til, hvordan:   

  1. Huske medarbejderne i kasse og kiosk på at have ’tobak=ID’ badge på.
  2. Opfordre butikken til at benytte SmartID.
  3. Kommunikation omkring SmartID på butikkens facebook.
  4. Minde medarbejderne om at bruge kasseprompten (skærmen ved kassebåndet), hvor medarbejderen bliver gjort opmærksom på at spørge efter ID.
  5. Understøtte medarbejderne i salgssituationen.

Indsatsen for at stoppe salg af tobak til mindreårige er endnu et tiltag i Coops sundhedsstrategi samt kampagnen "Røgfri Fremtid", hvor Coop i samarbejde med bl.a. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden vil arbejde for, at ingen børn og unge ryger i 2030. Coop har blandt andet også sendt badges og klistermærker med teksten "tobak=ID" til samtlige butikker, der skal hjælpe medarbejdere og kunder med at huske, at det er i orden at spørge efter ID.