Søg

Print side

Sammen til kamp mod madspild

Københavnerne fik smag for madspild både i SuperBrugsen på Nørrebrogade og på Rådhuspladsen, da Coop sammen med sammen med Miljøstyrelsen og Stop Spild Af Mad slog et slag for overskudsvarerne.

Tekst og foto: Camilla Toft Petersen

En ganske almindelig onsdag i oktober fik kunderne i SuperBrugsen på Nørrebrogade i København en lidt anderledes oplevelse på deres sædvanlige indkøbstur. Denne dag var særligt udvalgt af Coop til at slå et slag for madspild. Ved indgangen og i butikken blev gæsterne mødt med lækre smagsprøver lavet af overskudsfødevarer. Det var elever fra Hotel- og Restaurantskolen, der havde lagt et stort og flot stykke arbejde i de mange smagsprøver og delte dem ud med højt humør. 

På denne særlige eftermiddag havde kunderne også mulighed for at få hjælp til indkøbene og råd om at mindske deres madspild af ’personal shoppers’. Mange kunder smagte løs på smagsprøverne og tilkendegav, at det var en rigtig god idé at sætte fokus på reducere madspild. 

Dagen var en lille forsmag på den store madspildsevent torsdag d. 9. oktober, hvor Coop, sammen med førende aktører i fødevarernes værdikæde, gik til kamp mod madspild på Rådhuspladsen. Madspildseventen var arrangeret af Miljøstyrelsen og Stop Spild Af Mad, der begge bidrog med flotte taler og vigtige budskaber på dagen. Miljøminister Kirsten Brosbøl og Fødevareminister Dan Jørgensen slog desuden vejen forbi og holdt taler om madspildsproblematikken. 

I kø for at smage stegte melorme
Dagen startede ud med opsætning af telte og stande fra de forskellige aktører, og eventen tog lige så stille form med mange forskellige og spændende initiativer og budskaber for at mindske madspild. Rundt på pladsen kunne de besøgende bl.a. smage på stegte melorme, varm suppe og friskpresset æblejuice. Coops telt var fyldt med omkring 10.000 lækre smagsprøver lavet på overskudsfødevarer fra FødevareBanken af Hotel- og Restaurantskolen. De besøgende stod i kø for at komme til at smage. 

Samtidig havde 11 medlemsvalgte sat deres eftermiddag af til at hjælpe med at fortælle om, hvad Coop gør for at bekæmpe madspild og informere de besøgende om, hvordan de på en overskuelig og simpel måde kan nedbringe deres personlige madspild. Flyers blev delt ud, og de medlemsvalgte fik nogle hyggelige og spændende snakke med de besøgende. 

Rådhuspladsen var hele eftermiddagen fyldt med mennesker. Hjemløse, unge, børnefamilier og mange andre var til stede og hyggede sig med lækre smagsprøver ved de opsatte borde og bænke. Fra en opsat scene spillede musik ud over pladsen, der emmede af gode budskaber og glade menneskestemmer. Tiden fløj af sted, og da klokken var ved at blive 17.00, og eventen lakkede mod enden, havde Hotel- og Restaurantskolen delt en masse smagsprøver ud, men havde stadig lidt tilovers. Helt i ånd med eventens formål, blev den overskydende mad delt ud til de sidste besøgende, så intet mad gik til spilde. 

Læs Politikens interview med Signe Frese, der er miljøchef i Coop, om Coops indsats mod madspild