Søg

Print side

Vil du lægge hus til et kursus?

Gør som mange andre aktive og ”læg butik” til et kursus eller møde om det, I brænder for. Læs hvad tre formænd siger om at være vært for et kursus lokalt.

Må din bestyrelse nogle gange droppe et spændende kursus, fordi I enten er kede af at skulle køre langt efter det, eller I ikke har tid til turen derhen? Flere og flere bestyrelser bruger muligheden for at få et bestemt kursus til deres lokalområde. Det er nemt, vi får flere med og bestyrelsen styrkes med ny viden, lyder det fra flere formænd.

 • Lige nu har du og din bestyrelse mulighed for at få et kursus efter eget valg til dit nærområde. 
 • Er der et særligt emne eller tema, I brænder for eller ønsker at give et kompetenceløft? 
 • Så kontakt Lone Bygwraa, lone.bygwraa@coop.dk, i uddannelsesteamet, som er ved at forme kataloget for 2018. 

Overtegnet på kort tid
Jens Lohmann, som er formand i Glesborg Brugsforening, har tidligere lagt hus til et propfyldt kursus med titlen ”Om at være det ”gode bestyrelsesmedlem” i SuperBrugsen Glesborg. Efter at have deltaget i et lignende kursus, kontaktede han Lone Bygwraa fra uddannelsesteamet, fordi han gerne ville give hele bestyrelsen mulighed for at deltage.

”Vi talte om, at vi selv har et godt lokale, som kan bruges til et åbent arrangement, så vi kunne invitere flere med. Vores formål med at lave et kursus lokalt var, at der skulle komme så mange fuldtallige bestyrelser som muligt.  Det er altid bedre, at hele bestyrelsen er med i den slags kurser. Når vi arbejder med det bagefter, så er alle med og mere involveret, når man selv har deltaget.”

Jens Lohmann sørgede for at invitere områdets andre foreninger, mens uddeleren sendte indbydelse til sine lokale kolleger. Kurset var overtegnet på kort tid, og 30 deltagere mødte op til kursus i SuperBrugsen.

”Det er egentlig lidt sjovt at holde et kursus og se, at folk, som vi kender fra lokalområdet, gider komme. Vi fik også vekslet nogle ord og lidt erfaring med de andre over kaffen,” siger Jens Lohmann.

Nemt med forberedelser og refusion

”Vi får rigtig meget ud af det. Når vi lægger hus til et kursus, så får vi vist vores forretning frem, og det er nemmere for vores egne bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere at komme."

- Flemming Jørgensen, SuperBrugsen Tølløse

Coop bookede den relevante oplægsholder, og butiksbestyrelsen sørgede for det praktiske inkl. forplejning, hvor Coop refunderer udgifterne. 

”Det var ikke slemt med forberedelser. Vi mødtes en time før og gjorde lokalet klar. Uddeleren klargjorde forplejningen, som var en overkommelig opgave. Vi fik nemt refusion for vores udgifter hos Coop efterfølgende,” forklarer Jens Lohmann.

Vi viser forretningen frem
Flemming Jørgensen, formand i SuperBrugsen Tølløse, var vært for kurset ”NPS” – kundernes forventninger til os”. Han vil også gerne, at SuperBrugsen på Midtsjælland inviterer flere aktive i Coop indenfor:

”Vi får rigtig meget ud af det. Når vi lægger hus til et kursus, så får vi vist vores forretning frem, og det er nemmere for vores egne bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere at komme. Vi har fået meget ros for vores lokale, hvor vi har plads til cirka 25 personer, og så har vi en fantastisk slagterafdeling, hvor vi bare kan sige, hvad vi vil have, og så står de dygtige slagtere og delikatessemedarbejdere for forplejning,” siger han.

Flemming Jørgensen mener, at Coops kurser og arrangementer skal spredes ud over hele landet og fremhæver, at Tølløse geografisk ligger centralt for deltagere på Sjælland:

”Når et kursus er slut, og klokken er 21.30 om aftenen, så vil man gerne hjem, og hvis man bor ved Odden eller i Fensmark, så er det nemmere fra os end fra København.”

Afstanden betyder rigtig meget
Samme argument lyder fra Evald Christensen, formand for butiksbestyrelsen i Kvickly i Brande, hvor to af Coops kurser er blevet afviklet.

”Jeg tror, at afstanden til et kursus betyder rigtig meget, og det koster en bondegård at parkere i Aarhus en hel dag. Jeg har faktisk kun positive ting at sige om, at flere kurser bliver holdt lokalt, og jeg vil da tro, at medlemmer fra Herning, Nørre Snede, Thyregod, Give og måske endda Holstebro hellere vil køre til Brande end til Aarhus for et kursus,” siger Evald Christensen.

Frokoststuen i Kvickly Brande har kun plads til 10 personer, så her tyr man til egnede lokaler at leje sig ind i og medbringer selv forplejning. Det er ingen sag at finde i lokalområdet, fortæller Evald Christensen. Kultur- og kursuscenter Remisen har plads til op til flere hundrede mennesker, og det tidligere pakhus på baneanlægget kan rumme 25-50 personer. Hos SuperBrugsen i Give og Nr. Snede samt Dagli’Brugsen i Thyregod har de også gode haller ude i byen, hvor den slags arrangementer sikkert kan afvikles, fortæller han.

Hvad brænder I for?
Mere end 10 nye samarbejder blev etableret, da seneste udgaver af uddannelseskataloget blev udviklet, og nu har bestyrelser igen god mulighed for at melde sig på banen som værtssted for et arrangement for andre aktive i Coop.

Foreningens uddannelsesteam sidder klar ved telefon og mail, hvis andre interesserede vil høre mere om deres muligheder lokalt:

”Mange ved måske allerede, hvilke kurser eller arrangementer som kan styrke netop deres arbejde i bestyrelse. Ellers tager vi også en snak om det. Vi vil rigtig gerne i dialog med flere bestyrelser om deres behov, så vi kan ramme lige det, de brænder for, når vi tilrettelægger næste års program”, siger Lone Bygwraa, som er kursuskoordinator i Coops foreningssekretariat. 

Vil du lægge hus til et kursus eller vide mere om mulighederne for uddannelse i Coop, så kontakt uddannelsesteamet:

Hvad får jeres butik/bestyrelse ud af det?

 • Uddannelsesteamet tilrettelægger kurset/mødet, så det bliver skræddersyet til jeres behov. Som hovedregel gennemføres kurser med minimum 15 deltagere.
 • Oplægsholder(e) med højt fagligt niveau i jeres egne lokaler.
 • Nem og bekvem mulighed for at deltage i et attraktivt kursus – uden at køre langt.
 • Uddannelse, som skaber ekstra motivation, udvikling og netværk for lokale aktive.
 • Alle Coops kurser til medlemsvalgte er gratis, og bestyrelsen har ingen udgifter forbundet med det.

Hvad kræver det af butikken/bestyrelsen at ”huse” et arrangement?

 • At I finder et passende lokale hos jer selv eller i lokalområdet, hvor man kan være og også holde pauser.
 • At I bidrager til markedsføring af arrangementet gennem netværk og andre kanaler i jeres distrikt, f.eks. mails med invitationer til andre lokale bestyrelser
 • At I enten sørger for eller hjælper Lone i uddannelsesteamet med det praktiske inkl. forplejning til deltagerne (udgifter refunderes af Coop).
 • At I gør lokalet klar på dagen og står for evt. oprydning efterfølgende
 • At der evt. er adgang til WIFI/trådløst internet, hvis der er brug for det i undervisningen.