Søg

Print side

Vores Madfællesskab – det er nemt at være med i køreklar koncept

Det er let at starte et madfællesskab, som styrker sammenholdet i byen og profilerer butikken på en ny måde til kunder og medlemmer.

Vores Madfællesskab er allerede nu et velkørende koncept, som ruller i flere danske byer. Det er en non profit aktivitet, hvor brugerbetaling dækker udgifter til råvarer og evt. lokale:

  • Konceptet bygger på Coops Madmanifest, hvor vi sætter alle de gode råvarer, vi har i vores butikker, i spil.
  • Det koster 0,- i opstart. Til gengæld har madfællesskaber en meget stor PR-værdi.
  • Gratis marketing-kit.
  • Se køreklar koncept www.coopforum.dk/voresmadfællesskab 

"Processen har været nem"
Det er brugsen, som tager initiativet og inviterer en gruppe borgere med til at udvikle madfællesskabet, så det passer til byen. Så bliver der dannet en styregruppe, et madhold og en hjælpergruppe, som reelt driver madfællesskabet. 

En klar rollefordeling, syntes Kristina Christensen, der er med i Gudumholms styregruppe, har gjort det nemmere fra starten.

”Processen har været nem, da vi fra starten haft en tydelig rollefordeling. Vi bragte det i spil, vi hver især var gode til, og vi sagde tydeligt fra overfor det, vi vidste, vi ikke var gode til,” siger Kristina Christensen.

Gudumholm har afholdt to madfællesskaber, og det tredje er på vej den 5. september.

5 råd til en god opstart

Jesper Bertelsen, uddeler Gudumholm:

1. ”Uddeleren skal brænde for det. Det er fællesskabet om maden og fællesskabet om butikken, vi skal overleve på i de små byer.”

2. ”Prik til de folk i byen, der kender mange. De driver flere med.”

3. ”Sørg for, at der er mange små opgaver til mange hjælpere, så de ikke render sur i det.”

Mette Nordfeldt, uddeler Herrested (per 1/9 Dagli’Brugsen Fraugde)

4. ”Lav den rigtige tovholdergruppe, du som butik stoler 100 % på”

5. ”Hav kaffe, kage og et glas vin klar til madholdet. Det skal være hyggeligt at lave mad sammen”

Hvordan kommer I i gang?
Du kan hente inspiration og se filmen fra Dagli’Brugsen Gudumholm, ligesom din foreningskonsulent er klar til at hjælpe med sparring fra madfællesskaber i drift eller med et opstartmøde hjemme i din butik.

Alt materialet er samlet på www.coopforum.dk/voresmadfællesskab 

Ildsjæle gør forskellen
I Herrested har fællesspisningen også været en succes. Her har Brugsen og en gruppe borgere sammen indtil videre holdt 5 arrangementer. Uddeler i Dagli’Brugsen Herrested, Mette Nordfeldt, understreger, at det  er afgørende at have nogle ildsjæle med, som kan inspirere andre til at være en del af fællesskabet.

”Uden vores ildsjæle kunne vi nok ikke have trukket dette i gang med så stor succes. Sidste gang var vi 142 pers. til fællesspisning,” siger Mette Nordfeldt.

De fælles erfaringer fra pilotprojektet er samlet i en drejebog til glæde for de knap 600 lokale bestyrelser i butikker og brugsforeninger over hele landet. Drejebogen giver et godt overblik over, hvad der skal til for at få succes.

Her kan du hente drejebogen (pdf)


Tekst: Thomas Schønning