Ansvarligt forbrug:
Hvem bestemmer over indkøbskurven?
COOP har på ansvarlig vis støvsuget farlige kemikalier ud af flere varegrupper og får plastik lavet om til det nye 'genbrugsguld'.
Fx er det slut med allergifremkaldende parfumestoffer i plejeprodukter. Der er ingen kræftfremkaldende flourstoffer i popcornemballagen, de mistænkte hormonforstyrrende stoffer har fået sparket år ud af de flåede tomater og plastik genbruges.
Men hvordan er det hjemme i privaten? Har forbrugerne mon styr på hvor kemikalierne gemmer sig, og hvad de selv aktivt kan gøre for at undgå, at de sniger sig ind i indeklimaet, klædeskabet, legetøjet eller aftensmaden?
Til dette arrangement tager vi pulsen på, hvad kunderne lukker ind i deres hjem. Deltagerne får masser af oplysning, gode råd og livlig debat. De vil høre mere om baggrunden for COOPs ansvarlighedsstrategi* og bliver klædt på til at gå hjem og muge ud i hjemmets eget skjulte kemikalielager
(*Coop indgår selvfølgelig i oplægget fordi ansvarlighed er en del af 'dna'et. Oplægsholder optræder som uvildig ekstern ekspert, og formidler sin viden udfra faktuel forbrugeroplysning)
Lene Midtgaard er kommunikationskonsulent i CONCITO. Hun er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Lene Midtgaard har en lang erfaring med at formidle og kommunikere klima- og miljødagsordenen. Som forfatter, foredragsholder og ekspert i kemikalier i forbrugerprodukter og bæredygtigt forbrug deltager hun som rådgiver i programmer på DR 1 - Aftenshowet, og GO’morgen Danmark, og i flere familie- og børnemagasiner, hvor Lenes særlige fokus er formidling om kemikalier i børneprodukter.
Varighed: Oplæg tager ca. en time og derefter vil der være workshop og/eller debat. Tid i alt 1 ½ - 2 timer alt efter publikum og form.
Planlægning: Arrangement og fokus tilpasses i samarbejde med hver enkelt bestyrelse.
Godt indhold at blive klogere på ... med masser af hverdags tips:
- Fortællingen om-/og hvorfor kemikalier overordnet er et problem for vores sundhed og derfor blev en mærkesag for Coop (udarbejdet i samarbejde med CSR i Coop).
- 'Cocktaileffekten'
- Kemikalier i hjemmet Indeklima (adfærd, rengøring, nye ting til hjemmet)
- Plejeprodukter (cremer, kosmetik)
- Babyprodukter (hvordan sikres en god kemi?)
- Tekstiler og legetøj (kravet om varedeklaration)
- Nethandel (hvad bør man være særlig opmærksom på?)
- Maden (økologi eller?)
- 'Lær at gå efter mærkerne' (Blomsten, Svanen, Økotex, Astma- og allergimærket…mm)
- Emballage og plastik ... ja tak? (mere og mere plastik genanvendes, hvad gør Coop, og hvad kan forbrugeren selv gøre?
'Sikke en jungle' - tænk derfor gerne en bred målgruppe. Hvem er ikke interesseret i at vide hvad fx tandpastaen indeholder, og måske særligt hvordan man selv kan lære at begå sig bedre hen imod en mere kemifri hverdag.
Børnefamilierne kan med fordel være en interessant målgruppe at fremhæve. Indholdmæssigt kan der stilles skarpt på netop deres vilkår ved køb af plejeprodukter, legetøj mm.
Tag direkte kontakt til Lene Midtgaard og få en god snak om jeres muligheder.
Stil de gode spørgsmål (fx):
- Hvilken målgruppe skal arrangementet målrettes efter?
- Hvad er bestyrelsens opgaver?
- Hvor kan arrangementet afholdes? På en lokal skole, i butikken, i et forsamlingshus, andet?
- Kan bestyrelsen få tips og og måske lidt hjælp til markedsføringen af Lene?
- Hvad koster en booking?
Navn: Lene Midtgaard
Telefon: 2240 3516
E-mail: lene@lenemidt.com
Alle omkostninger afholdes af den enkelte bestyrelse/butik, priser oplyses ved henvendelse til Lene Midtgaard. Se desuden om muligheder for ansøgning om tilskud i ’Aktivitetspuljen'.
Når aktivitetens tema og målgruppe er afstemt i bestyrelsen - skal der sættes handling på, at gå fra ide til planlægning. Fx. er det væsentligt at aftale intern arbejdsfordeling, så intet falder mellem 2 stole, og at der findes det bedst egnede lokale, der kan understøtte de behov, arrangementet kræver (videoprojektor, mikrofon, praktisk indretning ift forventning fra indlægsholder m.v.).
2. MARKEDSFØR
Tag alle 'kanaler' i brug!. Fx Coop app, butikkens facebookside, egne netværk, plakater/flyers m.v. Det gælder om at få det gode budskab ud i tide til så mange og så bredt som muligt. Og gentag om nødvendigt!. Travle mennesker ser ikke altid eller glemmer måske let et opslag.
3. GENNEMFØR
Et arrangement varer typisk 1½-3 timer alt efter indhold og behov. Rammerne sætter i selv i samråd med indlægsholder. Vil I måske byde på et let måltid? Overvejer I et deltagergebyr for at få dækket lidt af udgifterne eller for at gøre tilmeldingen mere bindende? Gør hvad I selv har økonomi og erfaring til.
Vigtigst er det at deltagerne bydes velkommen med glæde og god energi og at I får sat jeres eget lokale præg, så det 'mærkes' at butikken rummer meget mere end blot at være et sted at handle.