Fællesskab med nemme flødekartofler
Sammen med to andre fra bestyrelsen åbnede Vibeke Ankjær fra Dagli’Brugsen Borris øst for Skjern dørene til butikken og skabte samtale og fællesskab under ”Danmark taler sammen”. Bestyrelsen har fået masser af positive tilkendegivelser, er blevet mere synlige over for byens tilflyttere og har endda fået 4-5 nye frivillige, der vil give en hånd ved kommende aktiviteter.

Om arrangementet: Billigt og nede på jorden
”Folk i byen var begejstrede for, at vi laver et billigt arrangement med hverdagsmad, som er nede på jorden. Maden kostede 50 kroner, og så var der fordelagtige priser på øl og vand ved siden af. Det er vigtigt for os, at alle kan være med, og at vi ikke udelukker de ældre uden pensionsopsparing eller bistandsklienten.
Vi havde sat 30 personer som max antal deltagere, så arrangementet ikke var større, end at vi kunne overskue det, og det ville være en god oplevelse for dem, som var med.
Den yngste deltager var 16 år, og den ældste var i 70’erne. Det var fantastisk, og der var god opbakning fra byen. Alle nød det og sagde, at vi skulle gøre det igen.”
Sådan fik vi gang i samtalen
”Vi lagde samtalemenuen på bordene, og de snakkede rundt omkring, mens vi serverede og der blev spist. Vi bad en person fra hvert bord om at tage notater. Efter maden tog vi fælles et spørgsmål ad gangen, og så bød bordene ind på skift. Det skabte nogle nye tanker, og der kom rigtig mange gode idéer.
Samtaleemnet var lokalt, men bredt, og der var forskellige spørgsmål om udviklingen af Borris, for eksempel hvordan vi styrker sammenhold og byder nye velkomne.
Folk kommer ikke, hvis det kun handler om butikken. De vil gerne have indflydelse på Dagli’Brugsen, men også på lokalsamfundet. De idéer, folk har, er jo gode, selvom de ikke er formelt med i en forening, hvor de kan blive hørt. Derfor har vi bagefter delt deltagernes idéer med de lokale foreninger, og dem vil de tage med til deres næste møde.
Vi vil gentage det i uge 41, og jeg håber, at flere butikker fra området er med.”
Hvad kræver det?
”Vi er en lille bestyrelse, og den aften var vi tre ”værter” fra bestyrelsen, som stod for mad, servering og salg af drikkevarer til 30 personer. Og så hjælp vi også til, hvis samtalen indimellem skulle have et lille skub. Vi fra bestyrelsen var synlige, fordi vi var i gang med det hele.”
”Vi havde forberedt det godt og udvalgt en nem menu, som var færdiglavet mad fra butikken, der blev varmet: Flødekartofler, brød og C-salat og noget kød, der blev grillet. Når maden fylder mindre, så kommer samtalen i centrum.”
”Vi havde i forvejen slået et telt op udenfor butikken, fordi vi havde haft blomsterdag. Så vi skubbede alle blomster til side og gjorde plads til tre borde. Næste gang bliver vi på grund af årstiden nødt til at være i hallen.”
- Kast jer ud i det, og lad være med at gøre det for svært (gælder især menuen).
- Vi er gode til at hjælpe hinanden, og deltagerne er ikke bange for at give en hånd.
- Brug paptallerkener, så I ikke skal vaske op i timevis.
- Brug de varer til menuen, som du har i butikken.
- Det handler om at gøre det nemt for sig selv og ikke stille så store krav til middagen – det er samtalen, der er vigtig. Tilbyd ikke en tapasmenu til 200 kroner. Så kommer der ikke ret mange.
- Vær ikke bange for at sætte samtaleemner på, der er for små. Dialogen kan flyve langt, og folk byder ind med både stort og småt.
- Hvis du selv tror på det arrangement, du har sat i søen, så har du også lettere ved at sælge det til dine kunder.
- Når vi gør det festligt, hyggeligt og positivt, så gider folk godt være med
Gevinster for butikken
”Vi synes, at ”Danmark taler sammen” går godt i tråd med det, Coop er. Vi ejer Coop i fællesskab, og vi skal udvikle det i fællesskab for at bibeholde det. Coop byder jo ind med alt muligt, som er fordele for kunderne, men Coop er også mere end et sted, du handler. Det, synes jeg, at det her arrangement viser. At vi kan snakke sammen på tværs uanset alder, der bliver lyttet til dig, og du bliver anerkendt for dine idéer. Det er vigtigt.”
”Det er i Brugsen, at man laver legeaftaler for sine unger, og man får en idé til noget, som kan spire, og som kan føres ud i livet sammen med nogle naboer. Der er ikke langt fra tanke til handling i Borris.”
”Arrangementet var en anledning til at fortælle folk, hvilke muligheder de har for at få indflydelse på deres butik. Vi fik også kritik: Der var flere, der mente, at sedlen med bestyrelsen skal være mere synlig i butikken, så kunderne ved, at vi er der, og hvordan man kan kontakte os.
Vi fik også talt om med nogle tilflyttere om, at det er ok at spørge efter varer, som ikke er på hylden.”
”Vi fik meget positive tilkendegivelser og ros for vores arbejde i bestyrelsen. Det er ret fedt, at vores lille lokalbefolkning giver os ros og sætter pris på det, vi laver. Folk spørger også efter kommende arrangementer.”
Flere hjælpende hænder
”Vi er en lille butik, så vi har ikke ret mange ansatte. Derfor har vi søgt efter frivillige til at hjælpe med arrangementer for medlemmer og kunder. Til ”Danmark taler sammen” sagde 4-5 personer, at de gerne vil hjælpe fremover, hvis vi får behov for ekstra hænder.
En anden meldte sig frivilligt til at komme en gang om ugen og vande vores blomster foran butikken. Det betyder altså meget.”
Næste Danmark taler sammen afholdes i uge 45, dvs. 2.-8. november 2020.
Danmark taler sammen får størst gennemslagskraft, når flest mulige butikker vælger samme dag i uge 45 at afholde arrangementet.
Information om denne dag og frist for tilmelding følger senest 1. april.