Landsrådsvalg
Valg til Coops landsråd 2024 er udskudt
For at få ro om Coop ambas igangværende proces om fornyelse foreningens strategi og organisations- og styringsmodel, har Coops landsråd på et ekstraordinært landsrådsmøde besluttet at udsætte landsrådsvalget 2024 til 2025.
”Nu kan det eksisterende landsråd følge processen for det nye amba ordentligt til dørs, og organisationen kan fokusere på involvering af medlemmerne i de aktuelle forandringer”, siger formand for Coop amba Pernille Skipper. Valget, der skulle have været afholdt i september/oktober 2024, bliver udskudt til 1. kvartal 2025. Tidsplanen og valgprocessen for afholdelse af valget i 2025 er endnu ikke fastlagt. Det skyldes, at disse også kan blive påvirket af de beslutninger, som landsrådet måtte træffe på et ekstraordinært landsrådsmøde 5. oktober.
Om Coops landsråd
Det er landsrådet, som repræsenterer Coops 2 mio. medlemmer og medejere, og som sætter retningen for foreningen.
124 engagerede medlemmer har plads i Coops landsråd og er med til at træffe vigtige beslutninger på vegne af vores andelsfællesskab. Her engagerer de sig i spørgsmål om sundhed, miljø, fødevaresikkerhed, fremtidens madkultur og ansvarligt forbrug, og de vælger Coops øverste bestyrelse og formand.
Bestyrelserne skaber det bedste landsråd
Det er de lokale bestyrelser i butikker og brugsforeninger, som skaber et stærkt og dynamisk landsråd. Det er nemlig bestyrelserne, der opstiller kandidater til landsrådsvalget. Bestyrelserne kan hver opstille op til tre kandidater.
Det er også de mere end 500 lokale bestyrelser, som kan stemme på de opstillede kandidater.
Halvdelen af pladserne i landsrådet er på valg hvert efterår. De 100 medlemmer, som vælges i de 10 danske distrikter, vælges for en toårig periode.
Her på siden kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål om valget. Reglerne om valgbarhed, opstilling og valg fremgår af Coops vedtægter og er uddybet i valgregulativet.
-
Hvem kan stille op til landsrådet?
For at stille op til en plads i landsrådet skal man opfylde følgende generelle valgbarhedskrav:
- Være personligt medlem af Coop eller en brugsforening, der er medlem af Coop.
- Skal have været medlem uafbrudt i mindst 1 måned på valgdagen (dvs. den dag, valget slutter).
- Være fyldt 18 år på valgdagen.
- Ikke være medlem af direktionen i Coop eller et af Coops datterselskaber.
- Ikke være ansat i eller drive konkurrerende virksomhed til Coop Danmark.
- Ikke være bortvist fra en medlemsbutik.
-
Hvem kan opstille kandidater?
Det er butiksbestyrelser og brugsforeningsbestyrelser i distriktet, der har kompetencen til at opstille kandidater. Bestyrelserne kan hver opstille op til tre kandidater.
En butiksbestyrelse skal bestå af minimum 3 medlemsvalgte, hvoraf en skal være formand. En brugsforeningsbestyrelse skal opfylde egne vedtægter.
-
Hvornår kan opstilling ske?
Valgudvalget offentliggør en tidsplan for opstilling og valg forud for hvert landsrådsvalg. Tidsplanen følger vedtægter og valgregulativ.
-
Hvordan foregår opstillingen?
En kandidat kan henvende sig til medarbejderne i en butik, til en bestyrelse, til foreningssekretariatet eller på anden vis tilkendegive sin interesse for at blive valgt ind i landsrådet.
Brugsforenings- eller butiksbestyrelsen kan også selv opsøge mulige kandidater. Nuværende landsrådsmedlemmer, som er på valg, skal ligesom øvrige kandidater opstilles af en bestyrelse, hvis de søger genvalg.
Bestyrelsen kan benytte sit årsmøde eller generalforsamlingen som rådgivende forsamling vedr. opstilling af kandidater. Det er bestyrelsen, der opstiller kandidaterne og beslutter:
- Om bestyrelsen overhovedet ønsker at opstille kandidater.
- Antallet af kandidater, der ønskes opstillet (dog maksimalt 3).
- Hvem kandidaterne i givet fald skal være.
- Hvem formanden skal stemme på, når selve valghandlingen går i gang. Bemærk, at bestyrelsen under selve afstemningen frit kan vælge at afgive sine stemmer blandt samtlige opstillede kandidater i distriktet og altså ikke er forpligtet til at stemme på egne kandidater.
Bestyrelsen træffer beslutning om opstilling i overensstemmelse med de vedtagne regler – f.eks. i vedtægter eller forretningsorden. Foreligger der ikke vedtagne regler om beslutningsdygtighed, vil beslutninger normalt ske gennem afstemning med simpelt flertal. Der kan konkret være behov for at gennemføre afstemningen på anden vis, fx hvis bestyrelsen ønsker at opstille flere kandidater, eller hvis antallet af foreslåede kandidater overstiger det antal, bestyrelsen vil opstille.Bestyrelsen skal forud for opstillingen sikre sig, at kandidaten ønsker at modtage valg og tilhører valgdistriktet. Tilhør betyder, at kandidaten enten skal have tilhørsforhold til en Coop-ejet medlemsbutik i valgdistriktet eller have personligt medlemskab af en brugsforening, der er beliggende i valgdistriktet. Det er ikke et krav, at kandidaten er medlem i den butik, hvis bestyrelse opstiller kandidaten.
En kandidat kan opstilles af flere bestyrelser inden for samme distrikt. En kandidat kan derimod ikke opstilles samtidigt i flere distrikter.
-
Hvem er stemmeberettiget?
Det er den lokale bestyrelse, der afgiver stemmer på vegne af de tilknyttede medlemmer. Valgkortet sendes ved valgets begyndelse pr. mail til formanden, som har til opgave at sørge for, at afstemningen sker i overensstemmelse med bestyrelsens fælles ønske. Eksempelvis kan man mødes ved en computer med internetadgang og foretage afstemningen sammen. Butikkernes computere har adgang til afstemningssiden.
En butiksbestyrelse består af mindst 3 medlemsvalgte, herunder en formand, som er valgt på det årlige medlemsmøde, årsmødet. Dette minimumsantal skal være opfyldt på afstemningstidspunktet, for at en butiksbestyrelse kan deltage i valget.
-
Hvornår kan der stemmes?
Valgregulativet foreskriver:
Valget sker enten skriftligt eller elektronisk i en stemmeafgivningsperiode på mindst 7 dage, regnet fra tidspunktet for valgets begyndelse (første dag, hvor der kan afgives stemme) til tidspunktet for valgets afslutning (sidste dag, hvor der kan afgives stemme).
Stemmeafgivningsperioden skal indledes i september måned. Når der i reglerne om valgbarhed i vedtægternes § 8, stk. 2-3, henvises til "valgdagen", betyder det den dag, hvor valget slutter. Stemmeafgivningsperioden skal varsles på Coops hjemmeside senest 3 måneder, før valget begynder. -
Hvordan foregår afstemningen?
Formanden modtager en email med en unik valgkode (for netop den bestyrelse) til afstemningen. Denne mail kan formanden godt fremsende til en anden persons mailadresse, hvis afstemningen foretages hos en anden person eller fra butikkens computer.
Hvis formanden er bortrejst eller på anden måde forhindret i afstemningsperioden, kan formanden inden udsendelse af valgkort give besked til valg@coop.dk om, hvem der skal modtage valgkortet i stedet for.
Den, som afgiver stemmerne, er ansvarlig for at stemme i overensstemmelse med bestyrelsens beslutning. Reglen er, at stemmerne skal lægges på »én over halvdelen« eller »mindst muligt over halvdelen« af det antal landsrådsmedlemmer, der skal vælges i distriktet. Hvis der fx skal vælges 5 landsrådsmedlemmer i distriktet, skal der stemmes på 3 kandidater.
Elektronisk foregår det ved, at man åbner afstemningsmodulet, hvor alle kandidaterne i distriktet er vist - og i dette eksempel sætter 3 krydser. Hvis man fx har en stemmevægt på 1.000 stemmer (i kraft af et medlemstal på 1.000 den 1. august), får hver af de 3 afkrydsede kandidater derved 1.000 stemmer.
Når man stemmer, skal man altså blot sætte kryds ved det rette antal kandidater. Det elektroniske afstemningssystem sikrer både, at der afgives stemmer på det korrekte antal kandidater, og at hver kandidat modtager det korrekte stemmetal.
Bestyrelsen kan, som alternativ til at sætte kryds ved kandidater, også stemme blankt. Man afkrydser et særligt felt, hvis bestyrelsen ønsker at stemme blankt.
-
Hvordan afgøres valget?
Kandidaternes stemmetal afgør, hvem der bliver valgt til distriktets landsrådsposter for den næste et- eller to-årige periode.
Øvrige modtagere af stemmer bliver frem til det næste landsrådsvalg suppleanter for distriktets landsrådsmedlemmer i rækkefølge efter opnået stemmetal.
De valgte kandidater indtræder straks i landsrådet.
-
Hvornår offentliggøres valgresultatet?
Valgresultatet offentliggøres samme dag, som afstemningen slutter, senest kl. 16.00.
-
Hvem kan tage stilling til tvivlsspørgsmål?
Bestyrelsen nedsætter et valgudvalg, bestående af medlemmer af administrationen og bestyrelsen, med ansvar for afvikling af det valg, hvor de 100 landsrådsmedlemmer vælges. Valgudvalget afgør eventuelle tvivlsspørgsmål om valgets afholdelse, med undtagelse af tvivlsspørgsmål om valgbarhed, som afgøres af bestyrelsen.
Valgudvalget kan kontaktes på valg@coop.dk.
-
Hvad er dine opgaver og ansvar?
- Du bliver én af de 126 personer i landsrådet, som repræsenterer alle Coops mere end 1,9 millioner medlemmer og dermed er Coops øverste myndighed.
- Du varetager som medlem af landsrådet andelsforeningens og medlemmernes samlede interesser.
- Du bliver valgt ind i landsrådet for to år ad gangen, så hvis du bliver valgt ind i 2023, har du plads du frem til efteråret 2025.
Du er bl.a. med til at:
- Vælge landsrådets formand og forretningsudvalg, som planlægger og leder landsrådets møder.
- Vælge medlemmerne til Coop ambas bestyrelse, herunder bestyrelsesformanden.
- Behandle forslag fra landsrådsmedlemmer, bestyrelser i butikker og brugsforeninger samt fra Coop ambas bestyrelse.
- Godkende Coop ambas årsregnskab og disponering af resultat.
- Vedtage ændringer af vedtægter, reglerne for valg og opgavebeskrivelser.
- Få orientering om Coops strategi, handlingsplaner og budget.
- Få orientering om datterselskabernes regnskaber, dvs. Coop Danmark A/S, Coop Invest A/S og Coop Bank A/S.
- Fungere som ankeinstans i sager om valgbarhed og eksklusion af medlemmer.
- Fastsætte regler for vederlag og udgiftsrefusioner i Coops medlemsorganisation.
- Vælge Coops revisor.
-
Hvordan arbejder landsrådet?
- Coops landsråd er et fællesskab, hvor du engagerer dig, har lyst til dialog og udfordrer andres synspunkter for at udvikle en af landets største virksomheder. Sammen arbejder du og landsrådet for at gøre det nemmere for alle Coops medlemmer at leve trygt, sundt og bæredygtigt. Når vi udvikler vores fælles virksomhed, handler det ikke alene om vores dagligvarebutikker, men også om at styrke lokale fællesskaber, crowdfunding og udviklingen af andelsbevægelsen.
- Når du bliver valgt til Coops landsråd, vil du møde mange andre foreningsaktive i Coop på tværs af Danmark, Færøerne og Grønland.
- Du og landsrådet forholder sig på forårets møde til bestyrelsens og direktionens beretning for det forgangne år, herunder godkendelse af Coop ambas årsregnskab.
I forbindelse med forårets møde kan du opstille kandidater og stemme ved valget til Coop ambas bestyrelse. - Du og landsrådet får på efterårets møde orientering om Coops og Coops datterselskabers – dvs. Coop Danmark A/S, Coop Invest A/S og Coop Bank A/S - handlingsplaner for det kommende år.
- Du og landsrådet får fortrolig orientering om Coop ambas og datterselskabernes kvartalsregnskab.
- Du og landsrådets øvrige medlemmer har tavshedspligt i forhold til fortrolige oplysninger, materiale mv., som du kommer i besiddelse af. Det vil fra Coop være gjort tydeligt, hvilke materialer som er fortrolige.
- Landsrådets forretningsudvalg tilrettelægger landsrådsmøderne og leder møderne ud fra den forretningsorden, som landsrådet har vedtaget. Du kan indtil 6 uger før landsrådsmødet komme med forslag til temaer, du ønsker behandlet på landsrådsmødet.
- Coops landsråd er et fællesskab, hvor du engagerer dig, har lyst til dialog og udfordrer andres synspunkter for at udvikle en af landets største virksomheder. Sammen arbejder du og landsrådet for at gøre det nemmere for alle Coops medlemmer at leve trygt, sundt og bæredygtigt. Når vi udvikler vores fælles virksomhed, handler det ikke alene om vores dagligvarebutikker, men også om at styrke lokale fællesskaber, crowdfunding og udviklingen af andelsbevægelsen.
-
Hvem er de andre medlemmer af landsrådet?
126 Coop-medlemmer fra hele Danmark, Grønland og Færøerne:
- 100 medlemmer valgt i 10 valgdistrikter, som er identiske med storkredsene ved valg til Folketinget.
- 10 medlemmer, som repræsenterer medarbejderne i Coop amba og koncernens datterselskaber, medarbejdere i Coop Danmark og i brugsforeningerne.
- 2 medlemmer valgt af den grønlandske brugsforening, Kalaallit Nunaanni Brugseni.
- 2 medlemmer valgt af den færøske brugsforening, Føroya Keypssamtøka.
- 2 repræsentanter for Irmas medlemmer.
- Coop amba bestyrelsens 10 medlemmer.
Se, hvem der sidder i landsrådet for de enkelte distrikter på coopforum.dk/landsraad
-
Hvad deltager du i?
Som medlem af landsrådet deltager du i:
- Landsrådets egne møder. Landsrådet mødes to gange om året, i november og i april. Møderne ligger typisk over to dage fra fredag eftermiddag til lørdag eftermiddag.
- Møder med andre landsrådsmedlemmer i dit valgdistrikt som forberedelse til landsrådsmøderne. Her vælges også 3-4 kontaktpersoner.
- To årlige møder i dit valgdistrikt. Her vil du og områdets evt. øvrige landsrådsmedlemmer skabe rum til at udveksle erfaringer og gensidig inspiration med lokale medlemsvalgte, medarbejderrepræsentanter, uddelere/varehuschefer og øvrige butiksansatte. Samtidig får du aktuel information fra topledelsen i Coop.
- Du vil som de lokale medlemmers talerør have løbende kontakt med de frivillige medlemsvalgte og evt. uddelere/varehuschefer fra områdets butikker og brugsforeninger.
- Eventuelle løbende tema- eller debatmøder for Coops medlemsvalgte på nationalt niveau. Sådanne møder afvikles typisk, men ikke altid, online.
- Du kan desuden vælge at være involveret i arbejdsgrupper, som er sat i gang af landsrådets forretningsudvalg. Tidligere arbejdsgrupper har været sparringspartner for topledelsen om for eksempel Coops klimaindsats, fornyelse af andelsbevægelsen og Coops medlemsdemokrati.
- Landsrådets egne møder. Landsrådet mødes to gange om året, i november og i april. Møderne ligger typisk over to dage fra fredag eftermiddag til lørdag eftermiddag.
-
Hvad får jeg ud af at sidde i landsrådet?
Som medlem af Coops landsråd får du indflydelse på og indsigt i en stor medlemsejet organisation.
Du får også adgang til et godt netværk, en masse erfaring og mulighed for at benytte dig af Coops mange uddannelsestilbud.
Du kompenseres med et skattepligtigt vederlag på 14.647 kroner om året og et ligeledes skattepligtigt internettillæg på 3.000 kroner. Når du deltager i distriktsmøder, landsrådsmøder og andre møder, som Coops foreningssekretariat indkalder til, samt ved deltagelse i Coops gratis kurser for medlemsvalgte, får du refunderet dine rejseudgifter.
Som landsrådsmedlem får du udleveret en iPad, da al kommunikation, afstemninger osv. foregår via denne.
-
Vil du vide mere?
- Se den formelle opgavebeskrivelse for Coops landsråd på side 7 i dokumentet "Opgavebeskrivelser for Coop ambas medlemsorganisation" på siden her.