Formanden: Klar til ny kurs for amba?
2. og 3. maj mødes Coop ambas bestyrelse for første gang efter formandsskiftet, valg af nye medlemmer og aftalen med OK a.m.b.a. Det bliver startskuddet på en proces, hvor foreningen og medlemsdemokratiet skal gøres stærkere, fortæller Coop ambas formand Pernille Skipper.
Udgivet maj 2024.
Aftalen med OK a.m.b.a. var helt nødvendig for at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under datterselskabet Coop Danmark. Coop amba og OK a.m.b.a. skyder i udgangspunktet hver en milliard kroner ind i Coop Danmark og vil eje cirka halvdelen hver. Pengene fra Coop amba kommer blandt andet via frasalg af en del af foreningens aktiver, herunder Coop Bank. Desværre betyder det også, at Coop ambas samlede finansielle situation er udfordret, og foreningen står med et stærkt reduceret budget til den fremtidige drift af Foreningssekretariatet.
Når Coop ambas bestyrelse 2. og 3. maj sætter sig sammen for første gang, er det derfor med nogle helt nye præmisser for foreningens arbejde, der både skal forenkles og have fokus på at aktivere de mange medlemmer og 3.500 medlemsvalgte på en ny måde, der kan gøre en forskel for forretningen. Situationen har allerede betydet afskedigelser af en række medarbejdere i Coop amba og vil kræve flere ændringer i den kommende tid.
”Vi har skudt nærmest alt, hvad vi har, ind i Coop Danmark for at sikre fremtiden for det største datterselskab og en af Danmarks største virksomheder med omkring 40.000 medarbejdere. Derfor har foreningen ikke råd til at have det samme setup som i dag. Det er en præmis, at det skal være billigere at drive foreningen, men jeg er helt sikker på, at den proces, Coop amba skal igennem, bliver en positiv proces, hvor vi bliver stærkere og bedre til at nå vores to millioner medlemmer,” forklarer Pernille Skipper.
Involvering af baglandet
Hun ser aftalen og den nye virkelighed som et springbræt til at udvikle og udvide medlemsdemokratiet, så flere engagerer sig, samtidig med at foreningens formål og rolle bliver langt tydeligere end i dag.
Netop den proces står øverst på bestyrelsens dagsorden. Det ligger fast, at foreningens medlemsvalgte skal involveres i at genstarte foreningen og udvide medlemsdemokratiet, og bestyrelsen vil komme med en plan for præcis, hvordan det vil ske.
”Det er en fælles opgave, hvor vi meget snart skal igennem en proces med landsråd, butiksbestyrelser og brugsforeninger og hele det samlede bagland om, hvordan kan vi kan drive Coop amba på en mere udadvendt, mere enkel og billigere måde. Jeg mærker ikke, at der er nogen hellige køer, men når vi har færre penge, må vi også overveje, om der skal ændres på omfanget af nogle af organerne og vores demokratiske struktur. Men det skal være en rejse, som alle er med på, og det skal gøre os bedre,” siger Pernille Skipper.
Vilje til forandring
De sidste måneders mange samtaler over hele landet bekræfter formandens stærke tro på, at rigtig mange er klar på de nødvendige forandringer i Coop amba:
”Når jeg er rundt i landet, møder jeg et enormt hjerte for Coop og en stor kærlighed til det at være brugsbevægelsen. Men der er også et kæmpe behov for, ønske om og vilje til forandring. Det, synes jeg, er vanvittigt positivt,” siger Pernille Skipper.
Hun understreger, at foreningen fortsat har en afgørende rolle at spille både for medlemmerne, for forretningen og for samfundet.
”Lige så forskellige, man er fra Vestjylland til Nordsjælland, lige så loyale er man overfor det fælles projekt om at bevare den lokale butik, gå forrest med bæredygtighed, og at det betyder noget at være medlemsejet. Det sidder i sjælen på alle dem, der er aktive og ansatte i Coop,” siger hun.
Det fælles forståelsespapir, som OK og Coop har udarbejdet i forbindelse med ejerskiftet under overskriften ”Forenet om forretning,” viser en tydelig vision fremad, hvor foreningen og forretningen går hånd i hånd – på en ny måde.
”Vi skal ikke nødvendigvis have alle medlemmer til at komme til generalforsamlinger og årsmøder eller være aktive i butikkens bestyrelse. Men vi kan godt gøre flere ting, hvor de to millioner får mere at skulle have sagt og får en følelse af at være medejer, ikke bare af navn, men også af gavn.”
Hun slutter af med en opfordring: ”Jeg håber rigtig meget, at alle de mange tusinde medlemmer, der ligger hjerte og sjæl i Coop og har gjort det i mange år, vil kaste sig ind i sagen nu. Vi har en verden at vinde, men vi har brug for at alle er med, hvis det skal lykkes.”