Rasmus Willig
Navn: Rasmus Willig
Stilling: Forstander
Tilhørsbutik: SuperBrugsen Hellerup
Er du eller har tidligere været valgt til Coop ambas
bestyrelse: Ja
Hvornår blev du valgt første gang til Coop ambas bestyrelse: 2024
Indstillet af: Henrik Saltzstein, Region Hovedstaden
Det, som adskiller Coop fra andre, er medlemmernes ejerskab. Jeg vil gerne være med til at udvikle denne ejerskabsmodel, så den bliver endnu mere robust og synlig. I dag får Coops mange medlemmer primært glæde af ejerskabet via medlemsfordele, men de skal også være del af et aktivt ejerskab.
Coop ejes af medlemmerne, men først når alle medlemmer oplever et reelt ejerskab og kun handler i egne butikker. I en tid præget af usikkerhed har vi behov for at genopdage andelstankens mange styrker og gøre den til vores konkurrencefordel.
Coop har været igennem en hård tid - og jeg kom ind i bestyrelsen lige efter at Coop indgik aftalen med OK. Jeg har i det forgangene år arbejdet for et forenklet Coop, trimme datterselskaberne - og har været til at stemme de massive besparelser igennem, som er nødvendige for at rejse Coop igen. Jeg har bidraget til den fremtidige strategi - og til det store arbejde med at få de nye vedtægter på plads.
I forlængelse af den nye strategi vil jeg de næste tre år arbejde for at gøre Coop endnu grønnere. Coop skal være Danmarks mest bæredygtige supermarked over hele linjen. Udover at sørge for at tænke grønt på hylderne og i den daglige drift, skal Coop også gå forrest ved at udvikle medlemskampagner, hvor vi rykker ved danskernes forbrugervalg. Det er her Coop AMBA skal finde sine nye ben og blive synlig igen.
Den grønne omstillinger er en bunden opgave og kræver ikke kun forretningsmæssigt snilde, men langt bedre data. Det kræver langt stærkere analyser, så alle butikker har redskaberne til at gøre sig mere lønsomme og indfri det værdipolitiske ejerskab. Det er det jeg vil arbejde for med Coop Analyse, som er under Coop AMBA og sætte i spil med Coop Danmark.
Jeg vil arbejde mere indgående med alle datterselskabers økonomi og positionering, herunder FDB-møbler, som er en af Coops kronjuveler, men som har mistet synlighed trods sine mange designklassikere.
Jeg vil bidrage med min erfaring fra mange års bestyrelsesarbejde med på fokus på vores strategi, styring af økonomi og risiko, succession og handle i medlemmernes interesser.
Jeg startede min forskningskarriere med arbejdsmarkedsforskning, hvor jeg har skrevet en række bøger, som blandt andet introducerede begrebet ‘anerkendelse’ i Danmark og satte fokus på psykisk arbejdsmiljø og vigtigheden af demokrati og medbestemmelse på arbejdspladsen.
Efterfølgende bevægede jeg mig ind på klima- og miljøområdet, hvor jeg har skrevet flere bøger om klimakrisen og den grønne omstilling. Min pointe har altid været at den grønne omstilling ikke er særlig svær. De første 90% er nemme. De sidste 10% umulige, men det er de sidste 10%, der typisk afholder de 90% for at starte. Vi skal simpelthen have gjort det mere sandsynligt, at det slet ikke er så svært at blive langt mere grøn i vores hverdag.
Til sidst blev jeg træt af at deltage i teoretiske diskussioner, der aldrig kom videre end snakken og startede som CSR direktør i gazelle-virksomheden Gubra, samtidig med jeg opstartede Andelsgaarde. Andelsgaardes forretningsmodel bygger på medejerskab, som bare vokser og vokser år for år – helt organisk – i kraft af månedlige betalinger fra et støt stigende antal medejere og opkøb af landbrugsjord med omlægning til bæredygtigt, økologisk og regenerativt landbrug.
For knap to år siden tiltrådte jeg stillingen som forstander på Suhrs Højskole med opgaven om at udvikle den grønne madscene. Det er indtil videre lykkedes over al forventning med udgangspunkt i et fællesskab, der lærer en ny generation, at man sagtens kan spise og drikke sig ud af klimakrisen - og ovenikøbet få det til at smage fantastisk.
I marts 2023 blev jeg udpeget til Det Etiske Råd af Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V). Jeg er også nyindvalgt bestyrelsesmedlem i Havhøst.
Det er disse kompetencer, jeg tilbyder at sætte i spil i Coop AMBA bestyrelsen, og som jeg tror og håber kan være med til at løfte heleCoop koncernen båret på hænderne af 2 millioner medejere.
Og så vil jeg understøtte vores formands kommunikation, som kræver al opmærksomhed i den voldsomme turn-around som Coop befinder sig i.
Jeg har skrevet fast for forskellige dagblade som Politiken, Dagbladet Information, Kristeligt Dagblad og er forfatter til flere bøger, heriblandt om andelstanken.
Jeg er vokset op i et hjem med Samvirke og i min barndom handlede vi i Vinderslev og Kjellerup Brugsen. Brugsen i Vinderslev eksisterer ikke længere, men det gør den i Kjellerup, der har vokset sig til en velfungerende SuperBrugsen.
Til daglig handler familien i SuperBrugsen i Hellerup - hvor jeg sidder i bestyrelsen - og i ferierne handler jeg i Dagli’ Brugsen i Sønderho på Fanø.
Jeg er let tilgængelig, lun og har nemt til latter. Jeg har et godt overblik og lægger vægt på inddragelse, og at de formelle rammer er i orden. Jeg tager aldrig forhastede beslutninger, men lægger vægt på gennemsigtighed, informerede beslutninger og at alle bliver hørt.Du kan læse mere om mig på:
https://etiskraad.dk/om-det-etiske-raad/medlemmer
1. Foreningsarbejde og medlemsdemokrati og -aktivering
2. ESG
3. Strategisk tænkning og beslutningstagning
Se listen over alle kompetencer, som kandidaten har taget stilling til.